Předvánoční výzdoba domova

První adventní neděle se nezadržitelně blíží a to je doba přípravy na Advent. Z křesťanského pohledu je advent obdobím očekávání narození Ježíše Krista a také příchod druhého života po smrti. Advent je obdobím, kdy se těšíme na nadcházející vánoční svátky. Advent je spojen s množstvím lidových zvyků a obyčejů, které se zachovaly dodnes. Lidé si v době Adventu krášlí své domovy adventní a vánoční výzdobou. Ne jinak to je v Domově důchodců Božice. A již tradičně nám s výzdobou pomáhali žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště na Dvořákové ulici ve Znojmě, kteří do našeho domova zavítali ve čtvrtek 28 .listopadu.

Čekaly je již předem připravené korpusy obalené zelenými větvičkami z tují, buxusu a tisu, které společně s klienty předem připravili aktivizační pracovnice. Žáci měli k dispozici ke zdobení svíčky nejrůznějších barev, skleněné baňky, hvězdičky, srdíčka a jiné blýskavé ozdoby a lesklé stuhy. Nesměly chybět ani tradiční materiály – šišky, nasušené ovoce, skořice nebo skořápky z ořechů.

Šikovné ruce žákyň učebního oboru zahradník se s lehkostí pustily do výroby adventní a vánoční dekorace. Pod zručným vedením paní učitelky Aleny Přechové vznikaly adventní a závěsné věnce nebo překrásné svícny. Každá dekorace byla jiná, každá byla originál. Přitom dekorace byly tak jednoduché a nápadité. Právem sklidily obdiv klientů a zaměstnanců domova. Na otázku, čím to je, že dekorace vypadají tak nádherně a elegantně, paní učitelka Přechová s úsměvem a zbytečně skromně odpovídá: “Pokud je k dispozici ten správný materiál, tak se dílko tvoří samo“. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása.

Vůně zeleného chvojí vyvolávala vzpomínky na Vánoce. Ve svých vzpomínkách se klienti vraceli do dětství, kdy Vánoce byly plné sněhu, ale zejména lásky a pohody. K dokonalé vánoční atmosféře chyběla jen vůně horkého svařáku a lahodného cukroví. Protože do Vánoc a pečení vánočního cukroví nějaký ten den přece jen zbývá, přítomní se občerstvili a pochutnali na jablečné buchtě, kterou klientky den předem připravily v rámci klubu Prostřeno. Tímto jsme si společně se žáky  SOŠ a SOU Znojmo, Dvořákova v domově navodili příjemnou předvánoční náladu. Děkujeme.

Jak se dekorace povedly, posuďte sami.

 DSCN8954DSCN8948DSCN8952DSCN8951

DSCN8945