Fašank v DD Božice

Dne 5.2.2016 se konal v Domově důchodců Božice tradiční fašank, neboli masopust. Někteří klienti ho znají pod názvem ostatek. Pojmenování není podstatné. Důležité je, že se jedná o lidový zvyk, který znamená konec hodování a zábav a přichází doba půstu.

Tradiční fašank se v DD Božicích nesl letos netradičně. Navštívili nás žáci 2. B třídy ZŠ, tentokrát bez doprovodu paní učitelky. Paní učitelka si zahrála na žákyni a moc jí to s veselými culíky a s taškou na zádech slušelo. Ve skupince žáků byla k nerozeznání. Slušelo to samozřejmě nejenom paní učitelce, ale také všem princeznám, klaunům, pirátům, hokejistům. Žáci svým temperamentem přenášeli dobrou náladu mezi klienty domova. Správně naladěným návštěvníkům hrál lidové a dobře známé dětské písničky p. Hlaďo, při kterých si všichni společně zatancovali a zazpívali. A jak jinak „ukočírovat“ skotačivé děti a využít jejich přebytečnou energii správným směrem, nežli soutěžemi. Zapálení dětí pro hru přeskočilo na klienty a tak nezůstalo z jejich strany jen u povzbuzování. Sami se do soutěží zapojili.

Na závěr jedno malé zkonstatování. Je dobře, že se děti a klienti Domova důchodců Božice  společně setkávají a udržují lidové tradice a uchovávají je pro další generace.

DSCN1197